Limity pre pitnú vodu: 20 mg/l Pt
- Rôzne zafarbenie vody (oranžové, hnedé, zelené)
- Zníženie účinnosti UV dezinfekcie, signalizuje iné znečistenie vody
Čistenie vody
- Princíp riešenia: koagulácia, adsorpcia, špeciálny ionex, reverzná osmóza
Zafarbenie vody môže mať na svedomí mnoho veľmi rozdielnych pôvodcov. V prírode zafarbenie spôsobujú najčastejšie rastlinné látky, takzvané humíny (zafarbenie je žlté alebo žltohnedé). Tie možno odstrániť procesom koagulácie (zrážanie) alebo adsorpciou na aktívnom uhlí.
Ďalším pôvodcom môžu byť odpadové látky. Či už ide priamo o farbivá (napr. z textilného alebo potravinárskeho priemyslu), alebo odpady iného druhu. Ich chemické vlastnosti sa môžu veľmi líšiť a nájsť vhodný spôsob odstránenia vyžaduje vykonanie predbežných testov (laboratórnych alebo poloprevádzkových). Aj v tomto prípade sa však najčastejšie volia koagulácia a adsorpcia na aktívnom uhlí.
Ďalej existuje takzvané zdanlivé zafarbenie vody. To je spôsobené nerozpustenými látkami a možno ho odstrániť filtráciou. Zelené zafarbenie spôsobuje fytoplanktón (mikroskopické rastliny žijúce vo vode), oranžové či žlté zafarbenie spôsobujú produkty korózie (hrdza).