Chlórovitá aróma a chuť
Chlór sa kvôli dezinfekcii pridáva do vody už desaťročia. Bohužiaľ, môže pôsobiť negatívne na naše zmysly svojou agresívnou chlórovitou vôňou či chemickou štipľavou príchuťou.
Slaná chuť vody
Slanú chuť vody môžu spôsobovať chloridy. Chloridové anióny sú jedny z najbežnejších anorganických aniónov vo vode, vznikajúce rozpúšťaním solí.
Sladkastá chuť vody
Sladkastú vodu môžeme vnímať niekedy v prípade balených vôd, do ktorých výrobcovia kvôli chuti, ale aj konzervácii pridávajú CO2.
Železitá chuť a zápach vody
Aj pomerne nízke koncentrácie železa môžu spôsobiť problémy, ako napr. zvýšený počet kolónií baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach vody.
Hnilobný zápach
Hnilobný zápach vody býva spravidla spôsobený premnožením nejakého druhu baktérií vo vode. Príčin môže byť viac. Často ide o zvýšenú koncentráciu železa a mangánu.
Mandľový zápach
Mandľová vôňa môže značiť zápach po kyanovodíku, teda kyanidu zmiešaného s vodou. V takom prípade odporúčame na mieste dlhšie nezotrvávať.